Cité A Docks Student Housing

30 septembre 2010 | Architecture, par
Tags :

Inspirée d’un concept né aux Pays-Bas qui a déjà séduit l’Allemagne, l’Australie et le Canada, un petit clin d’oeil pour l’étonnante résidence étudiante « Cité A Docks » imaginée par l’architecte italien Alberto Cattani et construite en France dans la ville du Havre. Proposant une centaine de studios de 25 m2 équipés et meublés pour un loyer de 280 euros mensuels, découvrez tous les détails de cette résidence universitaire en images dans la suite !

cite_a_docks-student-housing-01

Construite en moins d’un an sur un terrain mis à disposition par la mairie pour un coût de 5 millions d’euros financés à 20% par l’état, la résidence a été conçue autour d’une structure métallique qui porte les conteneurs et permet de décaler les studios et ainsi d’implanter passerelles, balcons et terrasses. Répartis sur quatre niveaux autour d’un jardin intérieur avec des rez-de-chaussées surélevés pour préserver l’intimité des résidents, chaque appartement dispose d’une salle de bains, d’une kitchenette, d’un système de ventilation, de deux extrémités percées de baies vitrées et d’une connexion Internet. Découverte en images !

Plus de détails en images dans la galerie

Description originale

The new town is the result of the transformation of old containers in modular housing units equipped with every comfort. Mounted on a metal grid, the containers have given shape to a four-story building that houses 100 apartments of 24 square meters each. The architect Cattani said the thoughts that accompanied her work. “How do I prevent students, prospective tenants, they feel put in the box? Compelling needs have arisen. Necessary to conceive of a lightweight, transparent, and certainly not solid. Hence the idea of independent living, to avoid the stacking effect.” The solution was found in a metal frame that acts as a structural support to the old container, while allowing to stagger the units, and create new space for walkways, patios and balconies. “The metal structure – Cattani says – it allows a better identification of the different rooms, and enhances them through the external extensions that become terraces and balconies. The sequences of the transverse corridors giving access to the apartments on the façade create a succession of full and empty spaces that gives the structure a more visual transparency.” The building designed by the metal structure is spread over four floors, which are distributed on the 100 studios. The first level was raised from the ground. In this way, the units here guests can enjoy the same privacy afforded to units on the upper floors. All the apartments overlook a garden inside and are equipped on both ends of the glass walls that allow natural lighting of spaces. To ensure maximum heat and sound insulation, the walls of the container adjacent to the outside and those that divide the different units have been coated with fire walls in reinforced concrete 40cm wide, and come within layers of rubber to dampen vibrations. The external facade is designed by the combination of the old “boxes” that has kept the undulating, repainted in metallic gray. Inside, the designers chose white walls and wooden furniture. Each studio has a bathroom, kitchen and free Wifi.

Credits & copyright Cattani Architects – via

Architecture
Float House
Float House
Architecture
House in Paço de Arcos
House in Paço de Arcos
Architecture
H.2 Residence by 314 Architecture Studio
H.2 Residence by 314 Architecture Studio
Architecture
Herzelia Pituah House
Herzelia Pituah House
Architecture
The Casa nel Bosco di Ulivi
The Casa nel Bosco di Ulivi
ArchitectureDesign
Remodeled Apartment Interiors by A-cero
Remodeled Apartment Interiors by A-cero
  1. lasticot

    la grande question est de savoir s’il paye Electricité! en effet si l’architecte n’a pas modifier le concept d’origine ces habitation sont des fours en été et des frigos en hiver!
    bref si cela n’a pas été fait c’est une aberration écologique!
    il est vrai que c’est tentant de construire rapidement des logement tout en faisant une communication dans le même temps.
    il faudrait peut être juste faire évoluer le concept pour qu’il soit vraiment aboutit

  2. marion

    pratique, l essentiel et l’utile équipent ces logements qui ont fait leurs preuves dans d’autres pays, vu il y a quelques années au Dannemark, il y a meme sans aucun doute des améliorations qui ont été apportées depuis
    le 21è siècle!