The Brooks Avenue House by Bricault Design

Superbe projet de rénovation d’une maison de 185 m2 avec création d’une nouvelle extension de près de 158 m2 mené par le studio de design et d’architecture canadien Bricault basé à Vancouver, un petit coup de projecteur sur la superbe « Brooks Avenue House », une splendide villa contemporaine située dans le quartier de Venice en Californie. Offrant désormais de belles surfaces à l’intérieur ainsi qu’une toiture plate avec terrasse, on notera plus particulièrement la présence d’un mur et d’une toiture en partie végétalisée. Tous les détails en images dans la suite !

Plus de détails en images dans la galerie

Description originale

The clients for this project needed more space to accommodate the needs of a growing family, but they were reluctant to leave their location in Venice – one of the few walkable neighborhoods in Los Angeles. The solution was to maintain and remodel their existing 2000 square foot home, while creating a 1700 square foot addition and courtyard on the rear lane side. With an ideal climate for much of the year, a primary design driver was to create a seamless connection between inside and outside, while eliminating the need for air conditioning To this end, a central sculptural staircase links the ground floor with the rooftop deck, while doubling as a chimney to draw cooling breezes through the house. On the main floor, a sequence of pivoting doors opens the house to the courtyard, while on the second floor, windows fold back and full-height exterior panels slide into walls. A system of cedar battens serve as a shading device along much of the addition.

The volume of the new master bedroom extends out from the second story, creating a carport below. Its exterior is clad with a living wall system on three sides, visually tying together the courtyard greenery with the planted roof. All landscaping is fed with a combination of captured rainwater and recycled domestic greywater. The roof’s softscape is divided between a highly productive vegetable garden and indigenous, low-maintenance grasses and shrubs. The roof also supports a solar panel array that is sufficient to meet household needs. The house features a high-efficiency combination boiler, which supplies both radiant in-floor heating and domestic hot water. A hot water recirculation loop makes hot water available “on demand,” while reducing consumption. Other features include low-flush toilets and non-toxic, low-VOC finishes, which are used throughout the house.

Credits photos Kenji Arai & Danna Kinsky – via
Design by Bricault

Architecture
The Tangga House by Guz Architects
The Tangga House by Guz Architects
Architecture
The Roundy Residence
The Roundy Residence
Architecture
Davie House Restauration
Davie House Restauration
Architecture
The Coastal Residence
The Coastal Residence
Architecture
The Venice House
The Venice House
Architecture
Esplanade House
Esplanade House